انتخابات آمریکا- ترامپ یا بایدن؟

انحراف
اکتبر 25, 2020
نوروز 1400
مارس 20, 2021

انتخابات آمریکا- ترامپ یا بایدن؟

انتخابات ریاست جمهوری آمریکا لحظه های آخر خود را طی می کند. فارغ از هر نتیجه ای، برخی از نکات قابل طرح و مداقّه است.

نام دونالد ترامپ را از حدود دو دهه پیش از انتخابش به عنوان ریاست جمهوری آمریکا شنیده بودم. جایی در میان کتاب های مدیریّت و در میان مدیران موفّق اقتصادی در دهه آخر قرن بیستم. در آن هنگام نمی دانستم که در آینده ای نه چندان دور، وی به ریاست جمهوری آمریکا نیز خواهد رسید.

چهار سال پیش، در هنگامۀ انتخابات نخستین دورۀ ریاست جمهوری دونالد ترامپ، مواردی را در چند نوشتار(  پیروزی ترامپ – نقص قانون اساسیآچمز –  ترامپ و آینده –   ترامپیسمبی اخلاقی های سیاسی ) مطرح نمودم. اکنون نیز به تبع ماجراجویی های ترامپ، موارد بسیاری که قابل طرح نیز هست به ذهن می رسد.

پیش از هر گونه سخنی، باید پایگاه های مردمی دو طرف رقابت را شناخت. پایگاه جو بایدن نامزد حزب دموکرات آمریکا بیشتر در میان طبقۀ تحصیل کرده و دانشگاهی است. از نظر اجتماعی نیز جایگاه او عمدتا در میان طبقۀ روشنفکر و میانی و رنگین پوستان جامعه قرار دارد. طبقاتی که طی چهار سال گذشته انتقاد های بسیاری از نوع اخلاق و رفتار و حتی عملکرد سیاسی و اجتماعی دونالد ترامپ داشته اند. از طرف دیگر، دونالد ترامپ دارای پایگاه در میان مردمی (عامی) است. کسانی که ( عموما”) حتی از حداقل دانش سیاسی و اجتماعی بی بهره اند. طبقه ای که به اختصار (عوام) خوانده می شود. شهروندان شهرهای کوچک و کشاورزان و جوامع روستایی در این طبقه قرار می گیرند و از سطح تحصیلی بسیار نازلی نیز برخوردارند.

– از چند روز پیش از شروع انتخابات، ترامپ با فرار رو به جلو، از امکان تقلّب در تعداد آرا سخن می گفت و ضمن تهدید طرف مقابل به نپذیرفتن نتیجه انتخابات اگر چنانچه حکم به پیروزی وی ندهند، تحریک روستائیان و مردمان عامی و مسلّح شهرهای کوچک به قیام مسلّحانه را در دستور کار خویش قرار داد. سخنرانی های وی مؤید این جریان است.

در جریان شمارش آرا نیز بارها از تقلب در شمارش سخن گفت و می گوید. غافل از این که چنین ادّعایی با توجه به قرار داشتن قدرت سیاسی و اجرایی در دستان خودش، در صورت صحّت، اعترافی ست آشکار بر ضعف مدیریت او و دولت فعلی آمریکا. گرچه امکان چنین تقلّبی با توجه به ناظران بسیار زیاد از هر دو طرف و بخصوص هزاران ناظر دولتی که همگی منتخب وی هستند و دقت آنان هنگام رای گیری و شمارش آرا، در حد صفر است. مضاف بر این، سخن راندن از چنین جریانی نشانه ای است آشکار از دانستن احتمال بسیار زیاد پیروزی رقیب وی در نتیجۀ اطلاعاتی که قطعا کارشناسان و مشاوران وی پیش از شروع انتخابات به او ارائه داده اند.

از مدت ها پیش از شروع انتخابات، ترامپ با روشی کاملا پوپولیستی و با خرید رای عوام از طریق پرداخت هزاران دلاری ماهانه به آنان، اقدام به جلب حمایت عامه کرد. در صحبت با این شهروندان، مشخص گردید که رای آنان قطعا ترامپ خواهد بود. اکثریت آنان وی را فرشتۀ نجات می دانستند و می دانند. اکنون نیز پلاکارد به دست در خیابان ها ادعای تقلب در انتخابات را دارند. فرآیندی که بیشتر به طنز می ماند تا حقیقت. روستائیان و آنارشیست های زیادی نیز به صورت کاملا مسلح اقدام به تجمع در برخی از شهرهای کوچک کرده اند تا در صورت اعلام شکست، اقدام به ایجاد هرج و مرج در شهرها نمایند. عملی کاملا خطرناک که می تواند منجر به جنگ داخلی در مقیاسی کوچک شده و دردسرهای زیادی ایجاد کند. هرچند، در نهایت حریف پلیس و نیروهای ارتش نخواهند شد اما چهره ای مخدوش از آمریکا در بین جهانیان باقی خواهند گذاشت. اقدامی کاملا نابخردانه که ابر قدرت شماره یک جهان را بیش از پیش تضعیف خواهد کرد.

صحنۀ سیاست، برای افرادی نظیر ترامپ، کاملا نامناسب و خارج از روحیه و توانمندی آنان است. سیاست، پاره کردن امضای رئیس جمهور پیشین در جلوی دوربین های تلویزیونی نیست. او هرگز نمی دانست که تضعیف رئیس و یا رؤسای پیشین جمهوری، در حقیقت تضعیف جایگاه خود اوست. عملی که در همان روز نخست کارش در کاخ سفید انجام داد و نشان داد که، هر اندازه هم که مرد عمل باشد، مرد سیاست نیست و جایگاه او نیز مکانی است خارج از کاخ سفید.

پ ن : در صحبت با قشر دانشگاهی و فرهیختۀ آمریکا، اکثریت قریب به اتّفاق آنان از رفتار و اخلاق وی بعنوان رئیس جمهور آمریکا نزد جهانیان ابراز ناراحتی و شرم کرده اند و می کنند. چنین موردی، به تنهایی نشان دهندۀ آن است که گرچه ترامپ با پائین آوردن نرخ بیکاری و برخی از سیاست های اقتصادی، کارنامۀ اقتصادی نسبتا موفقی داشته، اما همۀ موارد در پدیده ای به نام (اقتصاد) قرار نمی گیرد. موارد مهم تر و یا هم پایۀ اقتصاد نیز وجود داشته و دارد و مهمترین آن ها (شخصیت و رفتار ومنش رئیس جمهور) قدرت شمارۀ یک جهان است.

پ ن: به غیر از موارد رفتاری و شخصیتی، دو مورد عمدۀ اثر گذار دیگر در کاهش محبوبیت ترامپ، نا آرامی های نژادی و عدم موفقیت سیاست های وی در جلوگیری از گسترش ویروس کرونا بوده به گونه ای که ایالات متحده با اختلافی بسیار زیاد بالاترین میزان مرگ و میر ناشی از کرونا را در جهان داراست و این مورد برای کشوری با تکنولوژی فوق پیشرفته نکته ای است دارای بار منفی بسیار.

پ ن : تمامی موارد مطرح شده بر اساس مشاهدات عینی بوده و کاملا واقعی است. گرچه بعنوان یک ایرانی و به واسطۀ منافع مردمی، ترجیح من نیز ترامپ بوده و هست، اما ترجیحات سیاسی ما نباید در انعکاس حقایق اثر گذار باشد. حقیقت را باید گفت و پذیرفت، هرچند تلخ و ناگوار و ناخوش آیند.

پ ن : این روزها صحبت از دونالد ترامپ و خدمات شایانی است که با تحت فشار قرار دادن حکومت اسلامی ایران، به مردم ایران کرده است. حقیقتی است غیر قابل انکار، اما موارد طرح شده در این نوشتار، غالبا در زمینۀ سیاست های داخلی دولت آمریکا است و نه عملکرد ترامپ در مورد مسائل ملی ایران. ضمن اینکه باید سخنان وی را در مورد حکومت ایران و عدم تمایل به تغییر حکومت نیز متذکر شوم. وی به گونه ای علنی صحبت از مذاکره به میان آورد و علنا نیز عنوان نمود که فقط قصد تغییر رفتار رژیم را دارد و نه تغییر رژیم (رجوع شود به سخنرانی های وی).

 

06/Nov/2020

Sartrouville