شاید زمانی که نطفۀ اسلام سیاسی و جهادی بسته شد کمتر کسی تصور می کرد چنان گسترش یابد که تبدیل به معضل اول جامعۀ بشری شود. سرانجام، آنتی تِزِ مدرنیسم و پَسا مدرنیسم که درون آن شکل گرفته بود، سر برآورده و اعلام موجودیت کرد. در این مسیر، کمک های مالی و نظامی غرب به جهاد گران اسلامی برای از پای درآوردن و از نفس انداختن اتحاد شوروی و بلوک شرق، کمک شایانی در سرعت بخشیدن به رشد و توسعۀ آن کرد ( رجوع شود به سخنان برژینسکی، مشاور امنیت ملی کارتر در زمان ریاست جمهوری وی در زمینۀ کمک به شکل گیری و قدرت یافتن گروه های جهادی در افغانستان ).
از سوی دیگر، با توجه به تعداد آیه های بسیار با مضمون خشونت و جهاد و اشاعۀ ستیزه گری با دشمنان و کُفّار در قرآن، اسلام به صورت بالقوّه توان تبدیل به جریانی خونبار و تروریستی را دارا بوده و هست و در این راه، مفتی ها و رهبران مذهبی، برای توجیه اعمال تروریستی و کشتار غیر مسلمانان، از آیه های مختلف قرآن استفاده کرده و می کنند.
از زمان ظهور جهاد گران اسلامی در افغانستان و نتیجۀ حضور آنان که چند دهه جنگ و خونریزی بود تا به حال، منحنی فعالیت های خونبار جهادگران اسلامی و به قول سیاستمداران “اسلامیست ها” سِیری صعودی داشته و این فرآیند، طی چند سالۀ گذشته و با ظهور و اعلام موجودیت داعش، شدت بسیار بیشتری را نشان می دهد. تسخیر بخش های وسیعی از کشورهای عراق و سوریه و انجام عملیات تروریستی در خاک کشورهای دیگر بخصوص کشورهای عضو اتحادیۀ اروپا از جمله فعالیت های آنان به شمار می رود. نا گفته نماند که برای مقابله با رشد و توسعۀ تشیع و قدرت گیری بیش از پیش ایران در منطقۀ خاورمیانه، کمک های مالی و نظامی عربستان و قطر و حتی ترکیه به جهاد گران داعشی، در رشد و توسعۀ آنان نقش کلیدی ایفا کرده است. ترکیه با خرید نفت از داعش، در حقیقت تامین کنندۀ اصلی مالی آنان بوده و عربستان و قطر نیز در کنار ترکیه به ایفای نقش پرداخته اند.
طی یکسال گذشته، از میانۀ سال 2015 تا کنون، جهاد گران زیادی از کشورهای اروپایی به داعش پیوسته اند اما نکته اینجاست که این نهضت جهادی طرفداران بی شماری در میان میلیونها مسلمان اروپایی بخصوص فرانسوی دارد و به همین دلیل است که اکثر عملیات تروریستی نیز در فرانسه انجام می شود. جای تعجب بسیار است که بسیاری از تروریست هایی که در عملیات تروریستی یک سالۀ گذشته شرکت داشته اند، قبلا نیز به دلایل مختلف از جمله افکار و اعمال رادیکالیستی اسلامی، دستگیر، زندانی و سپس آزاد شده اند.
طی چند هفتۀ گذشته، شدت حملات به حدی رسیده که سبب بروز تنش در میان سیاستمداران در نحوۀ برخورد با این پدیده شده است.
اما؛ امروز، 26 ژوِيیه 2016، حمله و گروگان گیری به یک کلیسای کاتولیک انجام گرفت که یک کشته و یک زخمی برجای گذاشت و هر دو گروگانگیر نیز کشته شدند. چنین عملی می تواند نقطۀ عطفی در تعیین نحوۀ برخورد کشورها با مسلمانان باشد. تاکنون شهروندان اروپایی در مکان های مختلف مورد تهاجم قرار می گرفتند اما هجوم به یک کلیسا و مراسم دعای مسیحیان، پدیده ای است احتمالا غیر قابل تحمل از آن جهت که می تواند جبهۀ جدیدی از نبرد را بگشاید. نوعی جنگ مذهبی مشابه جنگ های صلیبی.
و اما در آن سوی جهان، موسم انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحدۀ آمریکا است. طی دو دورۀ گذشته، باراک اوباما سهم بسیار زیادی در تنش زدایی از صحنۀ سیاست جهانی داشته اما رقیب این دوره دموکرات ها، جمهوری خواهی است مسیحی و بسیار تند رو به نام دونالد ترامپ که با سخنرانی های ضد اسلامی جنجالی اَش هنگام مبارزات انتخاباتی به شهرت بین المللی رسید و دست بر قضا هواداران بسیاری نیز در میان شهروندان آمریکایی برای خود دست و پا کرده و طی آخرین نظرسنجی ها، احتمال پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری بسیار بیش از رقیب وی در حزب دموکرات یعنی خانم کلینتون است.
پازل جنگ های صلیبی قرن بیست و یکم، چنانچه ترامپ پیروز انتخابات باشد، همزمان با قدرت یافتن احزاب تندرو و ناسیونالیست های افراطی در اروپا، تکمیل خواهد شد.